.

Shownieuws in 2019


Adventshow Cloppenburg

Tenslotte was de altijd gezellige "Adventsshow"van de Golden Retriever Club Duitsland in Cloppenburg de afsluiter van ons showjaar. Ook hier waren Muck en Jura ingeschreven. Muck stond met een ander reutje in zijn klasse en kreeg een mooie 2e plaats. "Lovely happy puppy, very confident..."" Waren de eerste woorden van zijn rapport. En wat lees ik dat graag! Jura was in een zware klasse van 11 babyteefjes de verrassing van de dag voor mij, door ook 2e te worden en een extra compliment van de keurmeester, die aangaf dat hij het erg moeilijk had gevonden, omdat hij haar "lovely" vond. Maar ik was al heel erg trots op haar!


Kastanjeshow Golden Retriever Club Nederland

Na een - voor mijn doen - lange showstop vanwege Iona's nest en de zomer vol logeetjes, stond op 10 november de Kastanjeshow met de fokdag van de Golden Retriever Club Nederland op het programma. Niet alleen de piepjonge tweeling was ingeschreven, maar als nestkeuring ook maar liefst 6 van de 10 pups van Iona en Storm (12-12-2016).

Dit was een prachtige gelegenheid om te zien wat een heerlijke honden dit tweetal heeft voortgebracht. Van een keurmeester kreeg heel het nest unaniem een Zeer Goed, de andere keurmeester was wat gedifferentieerder en beoordeelde 3 honden met een Goed, één met een Zeer Goed en twee met een Uitmuntend.  "Een heel uniform nest met super karakters" stond op het rapport. Jura werd door de Italiaanse keurmeester Giovanni Monteverde 2e geplaatst van de 7 babyteefjes. De eerste rozette zijn binnen! 


Kampioenschapsclubmatch Golden Retriever Vereniging

23 juni was de Kampioenschapsclubmatch van de Golden Retriever Vereniging. Opnieuw keurde Mary, maar ook Jim Richardson die mij voor de show in Scotland had uitgenodigd om zelf te keuren. Daarom wilde ik zelf geen honden voorbrengen. Toch heb ik Islay ingeschreven, die door vriendin Jinke voorgebracht werd en een mooie 3e plaats in de veteranenklasse kreeg met een lovend keurrapport:

"Super quality veteran bitch.. She shows excellent breed type with lovely balance throughout. Feminine classical head with soft, gentle expression. Super flow of neck on to dead level topline wich she held strong on the move. Loved her front assembly with good layback. Well sprung ribs and short strong loin. Super hind quarters with lovely bend of stifle and short rear pasterns. Moved like a youngster with super easy strides and displaying reach and drive."

Wat  een prachtige afsluiting van haar show carrière!


Clubshow Koninklijke Belgische Retriever Club

Op 9 juni stond de jaarlijkse clubshow van de Koninklijke Belgische Retriever Club weer op de agenda. De keurmeester was ditmaal mijn dierbare vriendin Mary, dus schreef ik geen honden zelf in. Wel ben ik er naar toe gegaan om haar een dikke knuffel te geven en om twee "Hogmanay's" aan te moedigen die de ring in gingen. Als eerste was Boody met zijn baas Jetze in de tussenklasse aan de beurt en kreeg een mooi keurrapport met een 2e plaats en een "Very Good." "Larger framed male of good breed type and quality...Level topline, well angulated.. good bone and feet.."

In een sterke open klasse bracht mijn ex-klasgenootje Carmen haar Flint uit. Ik was ontroerd toen ik zag hoe Mary naar hem keek en het was bijzonder mooi dat Carmen hem naar een fraaie derde plaats met een Uitmuntend wist te showen. Heel trots ben ik, op beide baasjes en honden! "loved him for his balanced body proportions and such sound breed type.... super rich, dark coat in lovely condition....Level topline and perfect tailset... moved very soundly... "


Kampioenschapsclubmatch G.R.C.N.

De traditionele Kampioenschaps Clubmatch van de Golden Retriever Club Nederland kan ik vanzelfsprekend niet voorbij laten gaan. Op de valreep had ik Barra weer eens ingeschreven, een half jaar na zijn laatste show in Duitsland. Dit keer stond hij in een zware fokkersklasse onder de Zweedse rasspecialist Børge Espeland. Barra kreeg een mooie "U" met een fraai keurverslag. In de ochtend had hij zijn beste pootjes al voorgezet om geshowd te worden voor een paar aspirant keurmeesters die hun examen hiermee deden. Barra liet hen zien hoe een clown in de ring kan rollen en bij een keurmeester op schoot kan kruipen. De examenkandidaten waren na deze ervaring geslaagd!


IJssel & Hanzeshow Zwolle

Het weekend van 6 en 7 april was het jaarlijkse "Zwolse weekend." En ook nu had ik alleen Islay meegenomen, alhoewel ik op zondag ook Boody (Harvest Triple Plait Hogmanay) weer zou voorbrengen. Islay was weliswaar de enige vrouwelijke veteraan, maar ook dan moet je wel een "Uitmuntend" krijgen om een punt te kunnen halen. Onder de Nederlandse keurmeester mevr. Mensink kreeg ze dat. Met een keurrapport dat precies aangeeft waarom ze het zo "verdiende" om een stapje dichter bij het Veteranen kampioenschap te komen. "9 jaar. Wijze vrouwelijke dame. Nog in prima conditie. Vrouwelijk hoofd met zachte expressie. Met correct oor, oog, gebit. Prima hals en bovenbelijning, staartaanzet en ribben. Prima bone en voeten. Correcte vachtstructuur. Gaat vlot, met allure. Prima temperament. Klassiek totaalbeeld.

De tweede dag werd ze opnieuw beloond met een Uitmuntend wat haar de titel "Nederlands Veteranen Kampioen" opleverde. Ook deze keurmeester gaf aan dat ze er nog zo goed uit ziet: "9 years old, in excellent condition, nice feminine head, very kind expression, good body proporties, straight topline still, well set of tail, good bone.. good movement for a veteran.." 

Dus: "Hogmanay"  heeft sinds 2007 (Duffy) weer een Nederlands Veteranen Kampioen! 

Boody behaalde, alhoewel hij op eigen initiatief eerder de ring verliet, een mooie Uitmuntend met een dito keurverslag: Very good type, beautiful head, kind expression, medium size, correct ballanced angulation front and rear. Good tailset, moved a little close behing, good movement. Nice temperament, well presented.


Dogshow Groningen

Op 1 en 2 maart is Islay naar Groningen gegaan om zich daar in de veteranenklasse te presenteren. Alhoewel ze onder de Nederlandse keurmeester op vrijdag een mooi rapport kreeg, gunde deze keurmeester haar een Zeer Goed omdat ze haar gangwerk "naar leeftijd" vond en het dus beter vond om haar niet naar de ere-ring te sturen. Een ietwat merkwaardige motivatie.

De Finse keurmeester van de zaterdag was van een hele andere mening toegedaan. Hij was juist verrukt van Islay's presentatie en gangwerk en kende haar haar eerste VCAC toe en de titel Benelux Veteraan Winster, nadat ze de veteranen-reu achter zich liet en VBOB werd. Hij zei dat hij genoot van een senior als Islay die levenservaring heeft, kinderen groot heeft gebracht en zo blij door de ring blijft dansen.

"Very feminine veteran bitch in good condition. Beautiful head and expression. Correct bite. Excellent firm topline for age. Very strong front. Well bodied, well angulated. Good coat for age. Showing like a young maid. Carries herself with honour."


Nieuwjaarsshow Golden Retriever Club Nederland

De aftrap van het nieuwe showseizoen op 13 januari was de altijd gezellige Nieuwjaarsshow van de Golden Retriever Club Nederland. Zo langzamerhand een traditie waar ik graag naar toe ga om met collega fokkers wat bij te kletsen, "nieuwe" aanwas van puppies te bewonderen en de inspiratie voor volgende shows op te doen. In de afgelopen jaren hebben mijn honden zich regelmatig achter de bordjes mogen plaatsen, met enkele hoogtepunten: in 2009 onze Chico die Beste Veteraan werd, in 2013 een Hogmanay pupje (Boondoggle Blond Hogmanay) dat die dag Beste Baby werd.

Maar een van die hoogtepunten was ook de Nieuwjaarsshow in 2015, slechts enkele weken nadat Bert overleden was, waarin Islay een grote open klasse won. 

Dit keer had ik alleen Iona mee. Zij is een van mijn honden die showen echt leuk vindt en dat liet ze ook nu weer merken, door voortdurend te kwispelen, blij te zijn en voor vertedering te zorgen. Alhoewel ze veruit de oudste in de open klasse was, zei de keurmeester (Valentina Zanini uit Italie) tegen me dat ze prima gangwerk heeft en een echte showgirl is. Haar keurrapport loog er niet om: "7 year old lady. Still looking like a teenager. really balanced in her construction with correct angulation front and rear. Lovely neck. Super topline, happy mover." Dit alles zorgde ervoor dat ze een mooie derde plaats kreeg!